Tuńczyk duszony w warzywach
Pora wystąpić w nieco innej roli: Kucharza Rybarza.
Jaką potrawę tym razem chciałbym wam polecić? Tuńczyka duszonego w warzywach.
Przyznam, że tuńczyk to moje niedawne odkrycie. Nigdy nie przepadałem za tuńczykiem w puszce, za sałatkami z tuńczykiem i tak dalej. Ja lubię jeść ryby przede wszystkim na ciepło, jako danie obiadowe. Gdy natomiast spotykałem surowego tuńczyka w jakimś supermarkecie to zwyczajnie wydawał mi się za drogi – 70-100 zł za kilogram. Owszem, jako potrawa na specjalne okazje, taki wydatek jest do przełknięcia. Ale ja szukam takich ryb i takich potrwał, które mógłbym mieć w codziennym jadłospisie.
Pierwsza potrawa o jakiej napisałem, Miruna smażona w wodzie, spełnia ten warunek: kosztuje około 24 złote za kilogram (czysty filet).
A czy tuńczyk może być w tej samej cenie? Otóż, jakieś pół roku temu, przekonałem się, że tak. Mieszkam pod Warszawą i kolega zaprosił mnie na tuńczyka smażonego i zdradził mi, że kupił go w cenie 24,50 za kilogram w Carrefourze w Centrum Reduta (naprzeciw Blue City). Tuńczyk żółtopłetwy sprzedawany jest w zafoliowanych kilogramowych paczkach w kawałkach (nie jako polędwica). Jego niska cena wynika z tego, że są to podobno ścinki (odpady). Ale spójrzcie jak one wyglądają:
Wygląda jak wołowina na gulasz, a jest to właśnie tuńczyk w cenie 24,5 zł. Tutaj mamy 500 gram, co wystarczy nam na obiad dla 4-osobowej rodziny.
Oprócz mięsa tuńczyka będziemy jeszcze potrzebowali:
1 paprykę czerwoną,
1 paprykę żółtą (no bo przecież to tuńczyk żółtopłetwy)
1 cebulę
1 cukinię
1-2 marchewki
2-3 ząbki czosnku
30 deko pieczarek (ja dodałem szmaciaka gałęzistego bo wyrósł piękny na mojej działce
1 puszkę kukurydzy
natkę pietruszki, koperek
sól, pieprz.
Ponieważ jest to blog o oszczędzaniu pieniędzy i ich inwestowaniu, to zwrócę uwagę, że koszt wszystkich składników potrzebnych do przygotowania takiego obiadu dla 4-osobowej rodziny wyniesie około 20 zł (12 zł tuńczyk, plus warzywa).
Warzywa i grzyby kroimy na kawałki, wrzucamy do patelni i włączamy gaz. Dopiero po około minucie, gdy patelnia się rozgrzeje, dolewam olej rzepakowy albo oliwę.
Smażę około 5-7 minut na dużym ogniu, cały czas mieszając. Następnie układam kawałki tuńczyka na podsmażonych warzywach i…
…duszę około 20 minut.
Potrawa prawie gotowa. Jeszcze tylko wsypuję kukurydzę z puszki, a po około minucie duszenia (gdy kukurydza się podgrzeje) wyłączam gaz. Na koniec dodaję natkę pietruszki, koperek i posiekany czosnek.
Danie jest gotowe.
Jak już wspomniałem ja uwielbiam ryby i nie lubię zabijać ich smaku przyprawami. Tutaj jedynymi przyprawami będą więc tylko sól i pieprz ziołowy.
Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem: jak kto woli.
UWAGA: mięso tuńczyka jest najsmaczniejsze na drugi dzień, gdy przeniknie wywarem z warzyw. Gdy chcesz spożyć tego samego dnia, to schowaj potrawę pod koc, aby jeszcze w wysokiej temperaturze tuńczyk „doprawił się” przez około godzinę.
Zapewniam: niebo w gębie. I to za jaką cenę! Smacznego 🙂
Wygląda bardzo przyzwoicie. Aż się chyba skuszę. Też zastanawiałam się jakiej jakości jest to mięso z tuńczyka sprzedawane w dyskontach. Ale na Twoich zdjęciach wygląda nieźle, może faktycznie jest to całkiem niezła alternatywa. Dzięki za pomysł! 🙂
Kasiu, jest w dużych Carrefourach, tam gdzie jest duże stoisko ze świeżymi rybami. Jeżeli jesteś z Wa-wy, to do Centrum Reduta dostawy są we wtorek. Kilogramowa paczka kosztuje dokładnie 24,50. Taniocha i py chota. Pozdrawiam