Rodzinny blog finansowy

Dorada z ziemniakami i cebulą

By on Maj 15, 2017 in Kucharz Rybarz with 4 Comments

Jak wiecie u mnie ma być smacznie, zdrowo i szybko. Można, można! I w przystępnej cenie!

Tym razem proponuję coraz bardziej popularną w naszym kraju doradę.

Oczywiście najsmaczniejsze są ryby smażone – dla wielu. A najzdrowsze przygotowywane na parze, jednak to nie idzie w parze ze smakiem. Co więcej trzeba się nieźle nagimnastykować, aby w taki sposób przygotować rybę.

Ja znalazłem rozwiązanie pośrednie, tak aby było właśnie zdrowo, smacznie i szybko.

Co potrzebujemy, aby zjeść smaczną doradę?

Widać na załączonym niżej „obrazku”: jedną rybkę, trzy ziemniaki, cebulę, szklankę wody, pół szklanki oliwy z oliwek, rozmaryn i sól. Wsio, więcej nie trzeba.

dor6

A i jeszcze patelnia, do której nalewamy szklankę wody i pół szklanki oliwy.

dor5

 

Następnie wkładamy do patelni pokrojone ziemniaki i cebulę, solimy do smaku.

dor7

 

Ja dodaję jeszcze suszony rozmaryn – ale tylko na ziemniaki i na cebulę, zanim jeszcze położę na wszystkim doradę.

dor8

Na wszystko kładę posoloną doradę i duszę na małym ogniu około 20-25 minut.

dor1

 

Danie gotowe. Smacznego.

 

dor2a

Jeszcze jedno. Po przeniesieniu potrawy na talerz (ja zjadam wprost z patelni) zostanie wam około pół szklanki sosu. Ja dolewam go do pół szklanki rosołu lub barszczu i wypijam – dla mnie taka zupka jest smaczniejsza niż czysty barszcz lub rosół. I gdy wylejecie sos z patelni wystarczy przetrzeć patelnię papierem i to całe zmywanie!

Tags: , , , ,

O autorze

O autorze: Autor bloga .

Subskrypcja

Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do subskrybentów bloga, a otrzymasz więcej tego rodzaju treści.

Liczba komentarzy - 4

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. WacekM pisze:

    Podoba mi się prostota. Na pewno spróbuję, ale muszę kupić rybki.

  2. WacekM pisze:

    A tę rybkę przewracasz na drugą stronę?

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Top