Dorada z ziemniakami i cebulą
Jak wiecie u mnie ma być smacznie, zdrowo i szybko. Można, można! I w przystępnej cenie!
Tym razem proponuję coraz bardziej popularną w naszym kraju doradę.
Oczywiście najsmaczniejsze są ryby smażone – dla wielu. A najzdrowsze przygotowywane na parze, jednak to nie idzie w parze ze smakiem. Co więcej trzeba się nieźle nagimnastykować, aby w taki sposób przygotować rybę.
Ja znalazłem rozwiązanie pośrednie, tak aby było właśnie zdrowo, smacznie i szybko.
Co potrzebujemy, aby zjeść smaczną doradę?
Widać na załączonym niżej „obrazku”: jedną rybkę, trzy ziemniaki, cebulę, szklankę wody, pół szklanki oliwy z oliwek, rozmaryn i sól. Wsio, więcej nie trzeba.
A i jeszcze patelnia, do której nalewamy szklankę wody i pół szklanki oliwy.
Następnie wkładamy do patelni pokrojone ziemniaki i cebulę, solimy do smaku.
Ja dodaję jeszcze suszony rozmaryn – ale tylko na ziemniaki i na cebulę, zanim jeszcze położę na wszystkim doradę.
Na wszystko kładę posoloną doradę i duszę na małym ogniu około 20-25 minut.
Danie gotowe. Smacznego.
Jeszcze jedno. Po przeniesieniu potrawy na talerz (ja zjadam wprost z patelni) zostanie wam około pół szklanki sosu. Ja dolewam go do pół szklanki rosołu lub barszczu i wypijam – dla mnie taka zupka jest smaczniejsza niż czysty barszcz lub rosół. I gdy wylejecie sos z patelni wystarczy przetrzeć patelnię papierem i to całe zmywanie!
Podoba mi się prostota. Na pewno spróbuję, ale muszę kupić rybki.
Witaj. Ja kupuję w Carrefourze. Daj znać jak zrobisz, czy smakowało. Pozdrawiam
A tę rybkę przewracasz na drugą stronę?
Ja tak nie robię, ale możesz spróbować.